חרדה הפכה לחלק בלתי נפרד מחיי היום יום של מיליוני אנשים ברחבי העולם. מה לעשות, במרבית בתי הספר בעולם, בין אם היסודיים, התיכוניים או בתי הספר להשכלה גבוהה (וגם בבתי הספר לפסיכומטרי) מלמדים לא מעט מקצועות, אבל לרוב לא מלמדים איך להתמודד עם חרדה. מרבית הישראלים עוברים במסעם בחיים את המפגש עם לימודי פסיכומטרי, חלקם אף יותר מפעם אחת. הלימודים מרתקים, מאתגרים, מחזקים את המחשבה, אבל בכל זאת נשארת לפעמים חרדה. אז איך להתמודד עם לחץ וחרדת בחינות בפסיכומטרי?
התשובה טמונה בכמה אפיקי מחשבה, ואנו נציע אותם כאן לפניכם, כדי שתוכלו לקרוא, להבין, ולמנף את ההבנות הללו לטובת השקט הנפשי שלכם, וההשפעה שלו גם באספקט הפנימי, וגם בתוצאות המבחן הפסיכומטרי (וכל מבחן אחר שתצטרכו לעבור בחיים האלו).
שיעור ראשון של לימודי פסיכומטרי: לומדים ברוגע מקסימלי
שלוות נפש היא ברכה גדולה. שילוב של בריאות ושלווה הוא ככל הנראה השילוב האופטימלי בחיים, ומי שזוכה לשניהם, הרוויח חיים טובים. ועדיין, אנחנו פוגשים אתגרים, ויכולים לצאת משלוות הנפש שלנו, רבה ככל שתהיה. אתגר הפסיכומטרי עלול ליצור סטרס רב, אז כדי לצאת מהלחץ, ואם אפשר כבר מראש לא להיכנס אליו – הנה מה שתוכלו לעשות:
1. ללמוד היטב – סליחה על הבוטות, אבל בשורה התחתונה, תלמידים שיודעים את החומר היטב תמיד יהיו רגועים יותר לקראת המבחן. אם אתם בטוחים בעצמכם, כי למדתם כמו שצריך, עניתם על מאות או אלפי שאלות, ואתם מכירים את המבחן הזה כמו את כף היד שלכם, אין ממה להילחץ, וזה פעמים רבות מספיק.
2. תרגילי נשימה – לא רק תרגילים במתמטיקה, גם תרגילי נשימה הם חלק מהמבחן, החלק המרגיע שלו. חרדה ממבחנים, כמו כל חרדה אחרת, קשורה ישירות לכמה פרמטרים גופניים – עלייה בדופק, תחושת מתח כללית, ונשימה קצרה ומהירה. ברגע שמתרגלים באופן קבוע נשימות עמוקות ואיטיות, ההשפעה על רמות החרדה יוצאת דופן. אתם פשוט תחוו רוגע רב, ובמידה ועולה מצב של לחץ קיצוני עד כדי "התקף חרדה", ההרגל של נשימה עמוקה יוציא אתכם מהסטרס בתוך דקה או שתיים, והנה אתם שוב רגועים ומרוכזים.
3. לו"ז מסודר – חרדה ולחץ הם לרוב תולדה של חוסר וודאות. אמיתי או דמיוני לגמרי, חוסר הוודאות יוצא אי-נוחות אצל בני האדם, וכאשר מדובר במבחנים ודד-ליינים, זה רק נהיה קשוח יותר. צרו לעצמכם רוטינה ביום יום, וכך תשמרו על מסגרת שלווה בחיים. זה נכון בחיים בכלל, ובתקופות לחץ בפרט, כך שזה רלוונטי במיוחד במהלך לימודי פסיכומטרי. הלו"ז שלכם צריך להיות קבוע ככל הניתן, ולכלול מיקרו-מנג'מנט של ניהול הזמן בבחינות הדמה עצמן, כדי לייצר מסגרת בריאה ויציבה שתתבטא גם במהלך המבחן עצמו.